Du er her: Hjem Parforhold Hvordan vise kjærlighet slik at det blir forstått?

Å utvikle din kunnskap om parforhold kan hjelpe både deg og din partner

Hvordan vise kjærlighet slik at det blir forstått?

Bilde av mann hvor mange hjerter strømmer ut av han

Du kan ganske enkelt lære å vise kjærlighet på en slik måte at dere begge opplever at forholdet blir varmere og mer spennende igjen.

 

Hvor frustrerende er det ikke å oppleve at din ektefelle stadig lurer på om du elsker henne, mens du mener at du viser det med din måte å være på. Kanskje du heller ikke kjenner at hun elsker deg lenger. Det er ikke sikkert at det er slik at kjærligheten gar gått sin vei. Det er faktisk mer trolig at dere bare snakker ulike kjærlighetsspråk. Ut fra boken De fem kjærlighetsspråk av Gary Chapman (se bokanbefalinger) skal jeg prøve å forklare. Chapman sier at vi alle har en kjærlighetstank inne i oss. Den kan fylles opp med kjærlighet. Det er den kjærlighet vi lever av, og som gjør at vi får gode følelser. Når den er full er det lett for oss å gjøre gode ting, slik som å være generøse, oppmuntrende, kreative og hjelpsomme. Er derimot tanken tom, er livet tyngre å leve. Vi klager da lett. Vi holder mer på kravene våre, og føler oss lett avvist, og oversett. En utfordring med kjærlighetstanken er at du ikke kan fylle den selv. Du kan heller ikke kjøpe en refill på internett. Den må fylles av et annet menneske. Når du var liten var det dine foreldre og familie som fylte den for deg. Det kan ha skjedd på mange måter. Du satt kanskje på mammas fang og hun holdt rundt deg. Du og din far fisket, og snakket om livet sammen. Du kom inn på kjøkkenet med nedbøyd hode og fikk en oppmuntring. De gav deg gaver både til bursdag og når de kom hjem fra reiser. De sendte deg kort med hilsener når du jobbet som aupair. De reparerte sykkelen din og lagde den deiligste frokost man kan tenke seg. Som voksen kan foreldrene fortsatt fylle noe opp i tanken, men din ektefelle er den som virkelig kan gjøre det, og det flotte er at du kan gjøre det overfor din ektefelle. Det er her det fort oppstår ett problem. Det er nemlig ikke slik at alle sine tanker har de samme åpningene for påfyll. Det er meget trolig at du og din ektefelle ikke har den samme åpningen inn til deres kjærlighetstank. Dersom du fyller på i den åpning som er mest naturlig for deg, kan det hende at det ikke kommer noe inn i din ektefelles kjærlighetstank. Det blir litt som å prøve å fylle bensin på bilen på feil side, altså der det ikke er noe tanklokk. Du kan fylle og fylle, men tanken forblir like tom. Chapman kaller disse åpningene inn til kjærlighetstanken for ulike kjærlighetsspråk, og han har definert fem forskjellige språk, som hver for seg har ulike dialekter. Jeg anbefaler dere å lese boken sammen som par for å finne ut hvilke språk (åpninger) dere har inn til hver deres tanker. De fem kjærlighetsspråkene er disse:

Illustrasjon av de fem kjærlighetsspråkene

1. Anerkjennende ord.
2. Tid for hverandre.
3. Ta imot gaver.
4. Tjenester.
5. Fysisk berøring.


La meg gi deg et eksempel: Dersom du har dette med å ta imot gaver som ditt primære kjærlighetsspråk er det sannsynlig at du har overøst din ektefelle med blomster og /eller andre gaver. Det er flott at du viser din kjærlighet slik, men dersom din ektefelle ikke har gaver som sitt primære kjærlighetsspråk har du sannsynligvis lagt merke til at uansett hvor store, eller flotte gavene dine er, så er hun like sur eller trist. Det som hadde fått deg til og nærmest bli ekstatisk glad, ser ut å prelle helt av på henne. Etter som årene har gått har du kanskje begynt å lure på om hun liker deg i det hele tatt, eller om hun avskyr alt du kommer med og alt du er. La oss si at hennes språk er fysisk kontakt. Hun har i flere år spurt om du ikke kan sette deg ved siden av henne i sofaen og holde rundt henne. Når dere er ute og går pleier alltid hennes hånd å prøve å få tak i din. For henne ville det trolig være mye mer påfyll på kjærlighetstanken om du satte deg i sofaen og holdt rundt henne, enn at du kom med blomster hver dag. I en artikkel som dette kan jeg ikke beskrive kjærlighetsspråkene i detalj, men vil i korthet beskrive alle fem, slik at du kan forstå deg selv og din ektefelle bedre, og dermed få det bedre sammen.


Anerkjennende ord handler om å si, eller skrive ting som anerkjenner den andre. Det kan virke som så lite, men kan ha svært stor betydning. Jeg er selv over 40 år, men blir fortsatt glad når min kone sier: - De flisene du la på badet ble fine, eller: -Så fint du taklet jenta vår i går kveld, eller: -Jeg er stolt av deg.


Tid for hverandre handler om å ta seg tid til å være sammen. Det handler ikke om å være i samme hus, eller samme rom, men å faktisk være sammen om det man gjør. Gå en tur, spille golf, eller badminton sammen. Det å vaske bilen, eller luke i blomsterbedet er også ting man kan gjøre sammen. Dere kan sitte med en kopp kaffe og prate om livet, rett og slett bare for å være sammen, og ikke for å løse noe, eller avtale noe spesielt. Noen, spesielt menn trenger å øve seg på å lytte konsentrert. Det å se den andre inn i øynene og lytte for å forstå den andre, og ikke lytte med et halvt øre for der etter å komme med noen enkle løsninger.


Det tredje kjærlighetsspråket er svært praktisk og lett å lære. Det er å ta imot gaver. Dersom din ektefelle har dette som sin åpning inn i tanken, eller som sitt primære kjærlighetsspråk er det bare å begynne å handle inn, eller lage gaver. Det trenger ikke å være dyre ting. Gavene formidler at du tenker på han/henne, at du elsker henne og at du derfor gir til henne. Det er derfor viktig at du gir ting som du vet eller tror at hun vil like. altså ikke gi en Solo til en ektefelle som elsker Pepsi. Er du gjerrig, (eller sparsommelig, som du heller liker å kalle det), kan det være en utfordring å gi gaver. Dersom du vil ha en positiv og kjærlig ektefelle som mer enn gjerne fyller opp din kjærlighetstank, vil pengene være en svært god investering.


Neste språk er tjenester. Dette handler om å gjøre ting for den andre. Det kan være å lage mat, vaske opp, reparere bil eller sykkel, skifte på sengene, betale regninger, vaske bilen, eller hva som helst som du gjør for at du elsker din ektefelle. Det må ikke være et ork for deg, men det kan være at det krever at du gjør ting du ellers ikke ville gjort. Det som er viktig er at det er noe du gjør for den andre.


Den siste alternative veien inn i din ektefelles kjærlighetstank er fysisk berøring. Den ble nevnt innledningsvis og handler om det å fysisk være nær. Det kan handle om sex, men den må ikke handle om det. Det kan hende at du ikke er vant til å være fysisk nær noen fordi det ikke var noe dere gjorde i den familien du vokste opp i. Det vil da være en utfordring for deg å klemme på og være fysisk nær din ektefelle, men skal du fylle hennes tank, må du forsøke å strekke deg her. Dersom dere snakker om det, og hun vet at det er en utfordring for deg, men at du vil utvikle deg på dette område, vil det mest sannsynlig gå lettere. Viktig å snakke sammen slik at du får tilbakemelding på hvilken type berøring som din ektefelle liker.


Hvordan det er for deg? Hva er det som får deg til å føle deg elsket? Et tips kan være å kjenne på hva du har savnet mest.
Hvordan er det for din ektefelle? Hva taler inn i hennes kjærlighetstank? Hva er det hun har etterspurt mest? Hva er det hun har gjort for å vise deg kjærlighet?

Skrevet av Rune Zahl-Olsen

Du er her: Home Parforhold Hvordan vise kjærlighet slik at det blir forstått?