Å utvikle din kunnskap om parforhold kan hjelpe både deg og din partner
Sex
- I Parforhold
Om alle fikk til dette med sex, hvorfor er det da skrevet så mange bøker om det og hvorfor er det et tema i spørrespalter i aviser og blader i så stor grad som det er...,.
Forskning på gruppenivå viser at personer som er gift er mer fornøyd med sitt sexliv enn de som ikke er det. Forskning viser også at de som er gift har mer hyppig sex enn de som ikke er gift. Det er på gruppenivå og det betyr overhodet ikke at alle ektepar har det slik. I min jobb som familieterapeut møter jeg mange par som synes dette med sex og intimitet er vanskelig. En hel del par har ikke den intimiteten og nærheten som sex er i det hele tatt, og de forteller at det er mange år siden de sist hadde sex. Utfordringene er ikke de sammen for alle, men jeg skal her kort nevne de jeg oftest har møtt i mitt arbeide. Før vi ser på dem vil jeg passe på å si at ingen av dem er uløselige, noen kan være svært vanskelige, men med hjelp går det bra.
Selvbilde. For å kunne være fri til å både nyte og yte i sex kreves det at man har et noenlunde ok selvbilde. Selvbildet vårt kan variere veldig fra område til område. Du kan for eksempel ha et godt selvbilde når det gjelder å kunne stelle med barn, men ikke på det med egen kropp. Noen skammer seg også over seksuelle følelser. Skam og dårlig selvbilde gjør det vanskelig å bli intim med ektefellen.
Depresjon: I følge Norsk helseinformatikk vil sannsynligvis 15-25 prosent av alle kvinner, og 7-12 prosent av alle menn få en behandlingstrengende depresjon i løpet av livet. Langt flere er det som får en mildere form for depresjon. Det er altså ganske vanlig og ikke noe å være redd for. I slike perioder av livet mister man ofte lysten på ting man har hatt glede av før. Dette fører til minsket sexlyst. I tillegg sliter man gjerne med negative tanker om seg selv.
Det er så lenge siden: Dersom det er lenge siden dere har hatt sex kan det i seg selv være en utfordring. Det føles som om det er første gangen dere skal ha sex og usikkerheten gjør at man rett og slett ikke får det til. Selv om man har vært gift i 15 år og man kjenner sin ektefelle godt på alle andre områder kan dette med sex virke skremmende. Det er logisk for det kan ha ført til at man hverken kjenner sin egen, eller ektefellens seksualitet godt lenger. Det blir da gjerne både flaut og litt rart å begynne å ha sex igjen.
Ulik lyst: Det er svært vanlig at ektefellene har ulik lyst. At den ene har lyst på sex når den andre ikke har det, eller at den ene har lyst på mer sex enn den andre. Den som ønsker mer sex føler seg gjerne avvist, og den som ikke vil ha så mye sex føler ofte på et press.
Sykdom: Den ene ektefellen kan bli utsatt for en sykdom som påvirker sexlivet.
Urenslighet: For de fleste er dette med renslighet svært viktig. Det å tenne på en litt pågående ektefelle som lukter svette og har skitten underbukse er det ikke mange som gjør. Renslighet er viktig av mange årsaker, men ikke minst også for å skape tenning.
Krangel eller uenighet: Om man krangler og sier stygge ting til hverandre blir det følelsesmessig slik at man trekker seg fra hverandre. Om man ikke krangler mye, kan en enkelt krangel føre til en periode av fravær av sex. Dette kan være en form for straff, men kan også være fordi man ikke tenner på den andre på grunn av konflikten. For noen kan sex være en måte å komme sammen på og løse en konflikt (forsonings sex), mens for andre må de løse konflikten på andre måter først.
Følelsesmessig distanse: Mange sier at sexlivet er som et termometer på forholdet. Det kan stemme, men er nok ikke riktig i alle tilfeller. Det er i hvert fall slik at dersom ektefellene opplever at de har vokst fra hverandre, og nesten ikke kjenner hverandre lenger. Dersom de hver for seg bare er opptatt med sitt, blir det som regel lite sex. En, eller flere gode prater om livet her og nå, hva man er opptatt av og bekymrer og gleder seg til er da til stor hjelp.
De aller fleste av disse temaer kan løses ved at man er ærlige overfor hverandre og klarer å snakke om det. Det kan være svært vanskelig siden dette er meget nære og intime tema. Om man ikke får det til selv, kan en samtale sammen med en annen være lurt, for å komme i gang.
Det finnes flere temaer å nevne, og hvert av de nevnte tema kan man gå inn på i mer dybde, men det er ikke gjort i denne artikkelen. Dersom du ønsker å lese mer, eller høre undervisning om dette tema vil jeg vil anbefale deg å gå inn på www.samliv.info.
Skrevet av: Rune Zahl-Olsen