Du er her: Hjem Foreldrerollen Barn og medier

Å være forelder er den vanskeligste oppgave du noen gang kommer å få, men du kommer å klare det

Barn og medier

bilde av gutt som spiller på PCMange foreldres største utfordring er hvordan de skal forholde seg til barnas bruk av PC.

Det er ikke lett sette gode grenser for barni en verden preget av PC og nettbaserte tjenester. Barn gjør så mye mer enn å bare spille på PC'ene sine. De er i kontakt med venner på facebook, twitter, MSN og Skype og igjennom de nettbaserte spill de bruker. Er det da riktig å nekte dem å spille, eller være på nett. Barn kan bli isolert og gå glipp av mye av det som skjer dersom de ikke er på nett. På den andre siden kan de bli svært passive og ende opp med en spilleavhengighet dersom de blir for mye forran skjermen. Det å være en god forelder er en vanskelig vei å gå. Det er sjelden helt klart hva som er rett og man må snakke med barna og gjerne bruke tid sammen med dem ved PC'n for å forstå hvordan de bruker den. Enkelte spill har er svært negativ innhold og noen har en spesiell evne til å gjøre spilleren avhengig av å spille mer. WoW (World of Warcraft) er beryktet i så måte, men man kan bli avhengig av også andre spill. Noen spill er lærerike og utviklende for den som spiller. Veldig mange spill er på engelsk og barna utvikler dermed sine engelsk kunnskaper ved å lese tekst, høre kommentarer og ved å kommunisere med andre spillere. Barnevakten er et godt ressurssted for foreldre. Som abonnent får dere et magasin med anbefalinger på spill og hvordan veilede deres barn i dagens medieverden. Deres nettside www.barnevakten.no er også en svært god side for å få råd og tips.

 

Å si stopp: Mange foreldre jeg møter forteller om svært utrivelige situasjoner når det gjelder det å si stopp til spilling. Mange krangler oppstår og ikke få kvier seg for å grensesette på dette området. Som forelder kan denne kampen oppleves så slitsom at man har lyst å stenge all tilgang til internet, eller fjerne PC og andre spillmaskiner. Det å ha klare avtaler er i de aller fleste tilfelle til stor hjelp. Har man en klar avtale at man ikke skal spille etter kl 20, er det lettere å unngå krangel, enn om man har en løsere avtale. Det sammen gjelder i forhold til hvor lenge man kan spille hver dag. Det gjerne slik at når vi som foreldre er trøtte blir reglene gjerne mer strenge enn om vi er opplagte. Dette kan oppleves som både urettferdig og forvirrende for barna. Her kan det å samarbeide som foreldre være svært viktig. Det finnes programmer som kan hjelpe for dette også. Programmer som gjør at du som forelder kan bestemme når og hvor lenge barnet ditt kan bruke PC'n eller et spesielt program/spill. Dersom du søker på "Parental control" på internett kommer flere alternativer frem. "Net Nanny" er et slikt program. Med hjelp av slike programmer blir det gjerne mindre krangling for barnet kan ikke diskutere med PC'n. Programmene sier ifra at det er 10 min igjen og skrur automatisk av de funksjoner dere ønsker til avtalt tid. De kan også sperre enkelte sider, eller bestemte søkeord. Dere kan også få oversikt over hvilke bilder som er lastet opp på Facebook osv. Her er det viktig at barnet ikke føler seg unødig overvåket av dere foreldre. Det at dere innvolverer dere i barnets aktiviteter både på og utenfor internett er viktig. Barnet skal utvikle seg til en ansvarlig voksen som selv klarer å sette grenser. For å få det til må vi som foreldre innvolvere oss og hjelpe barna til å lære seg å bruke internett på en god måte.

 

Du er her: Home Foreldrerollen Barn og medier