Du er her: Hjem Parforhold Økonomi

Å utvikle din kunnskap om parforhold kan hjelpe både deg og din partner

Økonomi

bilde av penger

Økonomi er et område som er en utfordring for mange par og familier. De færreste opplever å ha nok penger til allt de ønsker seg og opplever at de har behov for. Helt sikkert er dere som par er ulike på dette området.

Dere har forskjellig erfaring fra deres oppvekst, i tillegg til at deres ulike personligheter gjør at dere ser forskjellig på dette med økonomi. For noen er dette å spare penger det eneste rette, mens for andre er det å la pengene gi glede, det viktigste. Noen vil investere for fremtiden, mens andre vil gi mest mulig. Et er i hvert fall sikkert og det er at dersom dere ikke tar styringen over pengene, vil de styre seg selv. Det er to redskap som er svært nyttige for å ta et godt grep på økonomien. Den første er budsjett og det handler om å fortelle pengene hvor de skal gå. Det andre er regnskap. Det handler om å spørre pengene hvor de gikk. Vi vil råde dere til å ha en åpenhet på dette med økonomien slik at begge har innsikt i hva som kommer inn og hva  de går til. De fleste banker kan hjelpe dere med å få til dette, både ved å få tilgang til oversikt på nettbanken, men også ved å lage budsjett og regnskap. Noen nettbanker tilbyr automatiske regnskapstjenester, slik at det blir ført inn utgifter til bensin hver gang du trekker kortet på Shell og ført som mat når du trekker kortet på Rimi. Du kan også føre dette selv.  Klikk herfor å laste ned en mal for husholdningsbudsjett til Excel fra Microsoft.

 

Hvor mye er det normalt å bruke? For å få en oversikt over hvor mye en norsk familie bruker på  ulike ting kan dere gå inn på Sifo sine budsjetter. De oppdateres hvert år. Klikk her for å komme til dette. 

Det å planlegge økonomien sammen, vil føre dere nært inn til hverandres verdier og kan være en spennende reise. Spørsmålene dere kan ta opp er mange. Her er noen eksempler: Hvor mye skal vi betale på lån? Hvor mye skal vi sette av til feire? Hvor mye skal vi bruke til klær? Skal vi sette av penger til oss to (en kjærestekonto)? Hvor ble feriepengene av? Hvem skal bestemme over pengene? Hvor store summer kan den enkelte bestemme over uten å først snakke med den andre? Skal vi ha "lommepenger" som vi kan bruke helt fritt? I så tilfelle hvor mye? Hvor mye skal vi gi barna? Om den ene tjener mer enn den andre av dere, skal da den ha mest å si på dette med pengene deres?