Du er her: Hjem Parforhold Se etter det som er godt

Å utvikle din kunnskap om parforhold kan hjelpe både deg og din partner

Se etter det som er godt

bilde av jente med forstørrelsesglass

 

Se etter det som er godt, ikke det som er perfekt. Det er det vi fokuserer på og ser etter som får vår oppmerksomhet. Det preger vår dag og våre følelser...

Det er det vi fokuserer på og ser etter, som får vår oppmerksomhet. Det som fanger vår oppmerksomhet er det som blir vårt fokus og det preger våre tanker og følelser. Ved å se etter det som er godt i din ektefelle vil du kunne påvirke både dine følelser og dine handlinger. 

Det finnes alltid ting som ikke er perfekte, både ved deg selv, din ektefelle, eller livet generelt. Jo mer man bruker "forstørrelsesglasset" på de tingene, jo større blir de. Det er umulig for oss mennesker å ha fokus på veldig mange ting på en gang. De ting vi ser på, tenker på og snakker om er de som får vår oppmerksomhet. Det betyr at andre ting forsvinner ut av vår oppmerksomhet. På en måte kan man tenke at vår oppmerksomhet er som et forstørrelsesglass som man kan bevege over en side i en bok med svært liten skrift. For å kunne se hva det står på siden må du med dine øyne fokusere på det som er inne i forstørrelsesglasset. Du vil da få øye på ordene og klare å lese dem, men du greier ikke å se mer enn et par tre ord om gangen. Du kan bevege forstørrelsesglasset bortover siden og lese setning etter setning. Så fort du beveger forstørrelsesglasset videre blir det du just så tydelig bli lite og uleselig igjen. Det som just var så stort og tydelig er nå ikke det lenger. På en lignende måte fungerer vårt sinn. Vi velger hele tiden ut hva vi skal legge vekt på av det vi ser og opplever. Over 97% av det vi opplever en vanlig dag går oss hus forbi. Vi registrerer det nok på et vis, men det blir ikke tillagt noen mening og forsvinner derfor fra vår bevissthet. De resterende 3% får all vår oppmerksomhet. Jeg sykler til jobben hver dag og på veien dit sykler jeg forbi en lang kø med biler. Med øyet ser jeg dem alle, men jeg husker ikke andre enn den hvite bilen som var av samme type som vår bil. De andre bilene er bare biler for meg. Interessen min styrer min oppmerksomhet og jeg blir automatisk opptatt av det jeg finner interessant. Jeg kan kjøre bil i en time uten å huske å ha sett noen biler. Det vil si jeg har jo sett dem, men jeg har ikke lagt merke til noe spesielt ved dem, og siden de kjørte som de skulle har jeg hatt mine tanker mer opptatt av samtalen med kona som sitter ved min side.

Hva har dette med et parforhold å gjøre? Jo, det er på samme måte der. Det du fokuserer på tar din oppmerksomhet. Se etter det beste i hverandre, og gjør ditt beste for å få det frem. Dersom du gjør det vil du oppleve det underlige at du vil føle gode følelser. Det vi er opptatt av og fokusere på fører til at kroppen produserer positive kjemiske reaksjoner (også kalt følelser). Du er vel kjent med dette. Bare tenk at du snakker med en venn om noe som er vondt og vanskelig. Det tar ikke lang tid før du kjenner på et ubehag i kroppen. Dersom dere skifter tema og snakker om noe som er hyggelig blir du ganske fort annerledes i kroppen. Følelsene skifter med ditt fokus. Det kan høres rart ut at du kan styre dine følelser, men det er sant og alle kan det. Det betyr ikke at du kan styre og velge alle dine følelser til en hver tid. Du påvirkes av det som skjer rundt deg, men det jeg vil si er at du har et valg. Du kan selv være med å påvirke både hva du legger merke til og hva du føler. Følelsene våre påvirker også i stor grad hva vi legger merke til. Dersom du eller jeg er glade, legger vi merke til langt flere positive ting, enn om vi er triste og lei oss. På den andre side er det slik at vi ser mest av det mørke i livet om vi er triste og lei oss. Forstørrelsesglasset har da flyttet seg over til de mørke tingene. De blir store og det er så vanskelig å se noe annet. Alle de andre tingene blir så små og utydelige, mens det vi har forstørrelsesglasset på blir stort, klart og tydelig. Det er derfor det er så vanskelig for dem som er deprimerte å komme ut av det. De legger nesten ikke merke til at solen skinner selv om de står ute i solskinnet. Konklusjonen er: Du styrer følelsene dine og de styrer deg! Vær derfor klok og se etter det beste i din ektefelle. Gjør alt du kan for å hente frem det beste. Det er svært vanskelig å gjøre det dersom du fokuserer på det perfekte og dermed fokuserer på de områdene hvor din ektefelle kommer til kort. Har du noen gang laget en liste over det din ektefelle er god til? Om du ikke har det, vil jeg utfordre deg til å lage en slik nå. Begynn med å tenke på det. Du har da i ditt hode flyttet forstørrelsesglasset. Fortsett med å skrive det ned. Du fokuserer da mer med forstørrelsesglasset. For å bli enda mer opptatt av det vil jeg råde deg til å lese det du har skrevet for deg selv. Et skritt som kan gjøre forstørrelsen enda klarere er at du leser det til din ektefelle. Om det er for vanskelig kan du lese den for en venn, eller venninne først.

Du er her: Home Parforhold Se etter det som er godt